REDESIGN BEURSPLEIN AMSTERDAM

The Beursplein, the square between the Bijenkorf and the Beurs van Berlage in Amsterdam, has been redesigned together with the Beursstraat and the Oudebrugsteeg. There is now a bicycle basement under the Beursplein with space for 1,700 bicycles.

The square has been given a new look that is based on Berlage's original design. For the original plan for the Beursplein from 1903, Berlage designed the light poles and the horse watering holes. The watering places, the bull and the monumental lampposts have been placed back in their old place. Also new trees have been planted on and around the Beursplein.

HISTORICAL BEURSPLEIN

The Beurs van Berlage, the Beursplein and the Bijenkorf are in line with each other in the former river bed of the Amstel. The square was built at the end of the 19th century, after the damping (in 1845 and in 1883) of a part of the Damrak, near the Dam.

For the original plan for the Beursplein from 1903, Berlage designed the light poles and the horse watering holes. The lighting columns were in line with the Beurs and stood on a slightly raised square ('carpet'). This created a free space between the traffic flows on the Damrak and towards the Beursstraat. The horse drinking places were partly outside this raised area. This allowed the horses to drink from the bins without having to go to the raised square.