het verhaal van bistro berlage

Ontdek de magie van historisch Bistro Berlage, genesteld in wat ooit de bruisende hoofdentree was van de Goederenbeurs van het Beurs van Berlage-complex. Een plek waar handelaren ooit verzamelden, hun jassen ophingen en door de statige deuren de Grote Zaal binnenstapten, gedreven door het verlangen naar handel en voorspoed. Het gebouw, ontworpen door de visionaire Berlage, was een toonbeeld van openheid en toegankelijkheid, met een breed en uitnodigend plein als voortuin voor iedereen die het handelshart van Amsterdam wilde betreden.

ontwaak met de beursbengel

Elke ochtend, vijf minuten voor negen, weerklinkt de historische beursbengel over het Beursplein – een traditie die vandaag de dag nog steeds levend wordt gehouden. Het is een roep die handelaren vroeger verzamelde, hen langs de indrukwekkende tegeltableaus van Jan Toorop leidde, en hen uitnodigde om de dag te beginnen. Deze tableaus, een levendige vertelling van verleden, heden, en toekomst gezien door de ogen van het socialisme, zijn nog steeds te bewonderen en bieden een tijdloze boodschap van reflectie en inspiratie.

DE TEGELTABLEAUS VAN TOOROP

De vestibule van de Beurs van Berlage herbergt een unieke schat: drie symbolische tegeltableaus van Jan Toorop. Ze dagen de bezoeker uit met visioenen van een mogelijke toekomst en reflecteren op de cycli van tijd en maatschappij. Deze kunstwerken, die na een zorgvuldige verbouwing een nieuwe thuis vonden, blijven een fascinerend kijkspel van impressionisme, symbolisme tot pointillisme.

het verhaal in steen

De buitenkant van de Beurs van Berlage spreekt boekdelen met zijn bas-reliëfs en sluitstenen, die elk een deel van het sociale verhaal vertellen. Het cynische welkomstwoord boven de bogen nodigt handelaren en bezoekers uit om verder te kijken dan handel alleen, en de eenvoudige werktuigen symboliseren de fundamentele menselijke behoeften. Deze elementen vormen een stille getuige van de overtuigingen en ambities van een tijdperk.

HET GLAS IN LOOD RAAM

Boven de ingang van Bistro Berlage schittert een glas-in-lood raam van Antoon Derkinderen, een kunstwerk dat ooit de Kamer van Koophandel en het gemeentebestuur van Amsterdam verlichtte. Met 21 voorstellingen die van de planeten en de dierenriem tot de deugden van Amsterdam reiken, biedt het raam een kijkje in het kosmische en het culturele, het alledaagse en het uitzonderlijke van Amsterdam. Vandaag dient deze prachtige ruimte als podium voor diverse evenementen, elk met een verhaal zo kleurrijk als het raam zelf.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.